Numarul 5, 13 SEPTEMBRIE

Locuri desprinse din povesti

in Romania

Transfagarasan

Lacul Rosu

Morile de apa de la Rudaria

4
Morile de apa de la Rudaria
locul unde se macina timpul...
La poalele Muntilor Almajului din Banatul Montan, localitatea Rudaria isi traieste veacurile pe niste ritmuri mai putin obisnuite: scrasniturile pietrelor de moara in vuietul de bas al raului pravalit pe trepte. Le auzi mai greu daca tii drumul asfaltat; daca insa te abati putin spre suvoiul navalnic si dai de casutele din lemn priponite de mal, muzica morilor de apa iti va suna ca un cantec de seara, odihnitor, familiar.

Pe malul raului Rudaria (din slava: ruda - minereu, reka - rau),   22 de mori de apa  sunt prinse ici-colo, stanga-dreapta, ca niste margele pe o salba, cum le place localnicilor sa le descrie. Desi localitatea este atestata documentar din 1241 si primele 8 mori sunt consemnate oficial in 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusa in aceasta zona inca din secolele II-III. In 1874, erau 51 de mori functionale, insa cateva inundatii succesive au redus numarul lor la jumatate. Localnicii le folosesc la macinat, dar si ca loc de intalnire, de stat la taclale, de impartasit momente importante din viata.
Numele morilor sunt luate dupa numele strabunicilor si din imaginatia creatoare a localnicilor: Moara de la Tunel, Moara Trailoanea, Moara Firiz, Moara Rosoanea, Moara Indaratnica dintre Rauri, Moara Prundulea, Moara Popeasca, Moara Maxinoanea, Moara Hambaroanea...
5
Traseul miraculos
al Canionului 7 Scari

Ce este canionul si cascada 7 scari?

Un defileu sapat de apa in munte! Stramt si abrupt cu o lungime de 160 metri, cu o diferenta de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din zece trepte cu inaltimi intre 2.5 si 15 metri, transformate in cascade prin volumul de apa al paraului Sapte Scari, afluent de stanga al Sipoaiei. Astazi, scarile sunt de metal, 7 la numar si sunt destul de sigure chiar si pentru un copil, cea mai inalta fiind cea de 15 metri iar cea mai scurta de 2.5 metri. Practic urmezi apa in susul ei prin munte cu ajutorul scarilor.

Urcarea se face pe cele 7 scari, dar coborarea este recomandat a fi facuta pe traseul ocolitor!

Canionul 7 scari este o capodopera a naturii, un loc in care esti atat de aproape de apa si de munte, incat simti cu adevarat viata. Traseul de la 7 scari e foarte lin si placut, fara rape si fara pericole,este suficient sa te echipezi corespunzator.
6
Lacul Rosu
singurul loc din Romania in care s-a „scufundat“ o padure.

Lacul Rosu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita.

Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier.

Lacul Rosu, este un lac natural format in anul 1837 in timpul unei alunecari de pamant. Se spune ca o stanca pravalita din munte a blocat firul raului Bucaz si a format cu timpul lacul ce se vede acum. Ceea ce e de fapt interesant la acest lac nu e modul sau de formare, nici culoarea sa, ci aspectul sau de-a dreptul spectaculos. Deoarece aici se afla acum aproape 200 de ani o padure, lacul se oglindeste azi ca o padure scufundata. Peste tot se mai vad inca vechile trunchiuri de copaci iesind din apa.

O regiune unica in lume unde padurile de brazi vesnic verzi, aerul curat si proaspat asigura conditii favorabile de odihna.
7
Povestea apei colorate care a uimit intreaga lume!
Lacul Albastru



La trei kilometri de Baia Sprie, in judetul Maramures, se afla  Lacul Albastru, unic in Euopa, datorita proprietatii de a-si schimba culoarea in functie de anotimp, pozitia soarelui sau temperatura apei. Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis, uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde inchis si uneori maro.


 

Lacul Albastru din Maramures, devenit faimos peste tot in lume, este situat pe dealul Minei, la trei kilometri de oras, unde, potrivit informatiilor furnizate de catre Primaria Baia Sprie, in anul 1920, prin prabusirea unei vechi galerii de mina, s-a format un frumos lac artificial. Rezidurile metalice cu abundenta de ioni de cupru si sulfat de fier fac ca apa acestui lac sa capete, cu timpul, o culoare verzuie. 

8
Focul Viu de la Andreiasu
localnicii afla primii cand se cutremura pamantul.
9







Situat in Muntii Buzaului , in satul Andreiasu de Jos, Focul Viu este o rezervatie geologica naturala care ocupa o suprafata de 40 de hectare si unde putem observa un fenomen aparte, mici emanatii de gaze care se aprind la contactul cu razele soarelui.
Nu este un fenomen unic in Romania, el se poate intalni si in zona Muntilor Apuseni si in centrul Depresiunii Transilvaniei, dar Focul Viu de la Andreiasu este deosebit datorita suprafetei mari pe care se manifesta.

Structuria sedimentare a solului  permite degajarea gazelor prin crapaturile argilelor si gresiilor, fara a antrena si apele subterane. Acest fenomen poarta denumirea de emanatii de gaze uscate iar aprinderea se face de regula, de la soare. Flacarile sunt viu colorate, avand de la nuante de rosu si galben pana la albastru. Cel mai potrivit moment pentru a admira Focul Viu de la Andreiasu de Jos este noaptea, atunci cand se disting cel mai bine culorile.
Flacarile sunt de diferite dimensiuni si variaza de la cativa centimetri pana la 2 metri, avand un diametru la baza de circa 20-30 de centimetri. Pe langa metan, din sol mai ies si alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul si heliul.

Cu toate ca a fost declarata monument al naturii si are un potential turistic ridicat, rezervatia Focul Viu de la Andreiasu de Jos nu este amenajata. Insa, puteti sa o includeti in traseul pe care il aveti stabilit pentru vacanta, alaturi de celelalte obiective turistice din zona. In apropierea Focului Viu de la Andreiasu de Jos puteti vizita Vulcanii Noroiosi si pesterile din zona Buzaului.
10
Platoul Meledic
unde se află cea mai mare peşteră de sare din Europa






Platoul Carstic Salin Meledic este o arie naturala protejata si unica in Europa datorita formatiunilor saline de suprafata existente care il transforma intr-un loc cu totul deosebit. Se afla in Subcarpatii Curburii, mai exact la limita dintre Subcarpatii Vrancei cu Subcarpatii Buzaului, in comuna Manzalesti, un drum foarte usor de parcurs odata ajuns in orasul Buzau.

Pe langa peisajul superb si atractiile turistice din zona vei putea observa un lucru cu totul neobisnuit, pe suprafata platoului Meledic vei gasi mici conglomerate de sare asemanatoare unor samburi. Relieful carstic spectaculos se datoreaza dizolvarii sarii la mica adancime sau la suprafata, dand nastere astfel celui mai interesant fenomen de relief carst salin din Romania, ce se aseamana izbitor cu relieful format pe calcare.

Un aspect interesant este faptul ca pe acest platou salin s-au format lacuri cu apa dulce, cele mai importante fiind Lacul Mare numit si Lacul fara fund si Lacul Castelului. Aceste lacuri s-au format in uvalele formate prin imbinarea vailor cu numeroase doline ale platoului.Un lucru deosebit il reprezinta faptul ca lacurile sunt cu apa dulce desi sunt formate pe un platou salin. Acest lucru explica  trecerea prin mai multe etape in cadrul formarii lor, ajungindu-se la faza in care fundul lacului a fost impermeabilizat de materialul aluvionar transportat in timp, ceea ce a dus la o intrerupere a legaturii cu masivul de sare de dedesubt.

Pe platoul Meledic exista numeroase pesteri mici si una foarte mare, Pestera Meledic (1220 m), recunoscuta la nivel mondial, fiind declarata a doua ca lungime din lume dintre toate pesterile dezvoltate in sare.
11
12
Balea Lac
Legenda numelui Balea Lac


 

Legenda ne aminteste de un ciobanas curajos, cu numele Balea, care in vremurile sale l-a ajutat pe imparat sa invinga adversarul. Fata cea mare a imparatului este impresionata peste masura de gestul ciobanului si decide ca acesta sa ii devina sot. Intr-una din zilele casniciei lor, acestia se aflau pe munte si isi declarau iubirea, cand s-a starnit o mare furtuna si au fost siliti sa se adaposteasca de furia zapezii pe stanci. Zapada care se desprindea de pe versanti i-a impins cei doi soti in lac. Din acel moment, lacul poarta numele ciobanasului Balea.

 
13
Cheile Galbenei
Cheile Galbenei incep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de cateva sute de metri inaltime. Aici se afla Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care dreneaza subteran intregul bazin inchis Padis-Cetatile Ponorului si reapare la zi printr-o pestera tunel, unde apa raului intra zgomotos.

Este inceputul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m si foarte greu practicabil. Acesta se termina prin cascada Evantai deosebit de pitoreasca, inalta de 7 m, la baza careia se gaseste un lac.
Cheile Galbenei s-au format datorita debitului puternic de apa care a taiat adanc in masivul de calcare, dand nastere uneia din cele mai grandioase chei din muntii nostri.

Abruptul de cateva sute de metri, arcade naturale, pesteri ale caror guri se deschid in mijlocul peretilor si cursul tumultuos al apei cu cascade, imense marmite si cateva tunele subterane pe parcurs dau acestei regiuni un aspect de salbaticie fara seaman.
14
Muntii Macinului
Unde pasesti pe roci mai vechi decat dinozaurii
 
  • Muntii Macinului reprezinta vestigii ale Lantului Hercinic - cea mai veche formatiune muntoasa din Romania. In Macin se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri de pe Pamant.
  • Flora Macinului este comparabila cu flora bogata a insulelor Creta si Corsica, numarul plantelor superioare de aici reprezentand peste 19% din flora europeana.
  •  In Parcul National Muntii Macinului traieste 50% din avifauna Romaniei (insemnand 181 de specii de pasari) si 50% din flora Romaniei (1.900 specii de plante).
  • Padurea de fag este unica in lume datorita speciei de fag dobrogean care creste numai aici.
15
Cascada Cailor
cea mai inalta cascada din Romania


Cascada se afla la altitudinea de 1300 m si se formeaza din apa care se aduna de pe muntele Cailor intr-o depresiune circulara glaciara, din cauza topirii zapezii si a ploilor dese care aluneca pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea revarsandu-se peste Podul Cailor de la o inaltime de circa 90 de metri in mai multe trepte cu caderi succesive.

Denumirea cascadei provine de la o legenda in care se spune ca o herghelie de cai incoltita de ursi s-a aruncat in prapastie. Bogatia pasunilor acelor locuri atrageau oile si caii, iar dupa aceasta intamplare pastorii ar fi varsat lacrimile care au dat nastere Cascadei Cailor. Pana si muntele si-a primit acest nume, ca si paraul care coboara la vale.